Jeseň je premenlivé obdobie nielen kvôli počasiu. Nastáva posúvanie času a z teplých slnečných dní sa stávajú pochmúrne a sychravé, čo sa odráža aj na našej nálade a motivácii. Jesenná depresia je stav, s ktorým sa stretáva obrovská časť populácie. A to má svoje vedecké opodstatnenie. Dni sa skracujú, hodiny slnečných lúčov ubúdajú, čím telo dostáva príliš malú dávku svetla a s ním vitamínu D. V dôsledku toho organizmus nedokáže vyprodukovať dostatok serotonínu (hormónu šťastia), čo má nepriaznivý vplyv na duševnú rovnováhu, vyvoláva výkyvy nálad a pocity depresie. Ako teda stráviť jesenné dni s úsmevom na perách?

Behanie na jeseň má svoje výhody

Pohyb je všeliek. Odveká pravda, ktorú nemožno vyvrátiť. Poznáš to, keď sa ti najskôr nechce, no keď sa dokopeš k fyzickej aktivite, cítiš sa skvele. Pri boji s letargickými jesennými náladami je extra účinné behanie a turistika v prírode. Aj obyčajná prechádzka parkom, jogging alebo venčenie psa majú pozitívny vplyv na psychiku a ihneď rozjasňujú myseľ. Ak budeš cvičiť vonku a tráviť čo najviac času na čerstvom vzduchu, aj keď práve slnko nesvieti, môžeš predísť zlej nálade a melanchólii.

Behanie počas tohto ročného obdobia má však omnoho viac benefitov. V prvom rade sa nemusíš báť dehydratácie, úpalu alebo odpadnutia z horúčav. Pošmyknutie sa na ľade a oziabanie končatín z mrazu (zatiaľ) tiež nie sú aktuálne. Jesenné počasie môže tak predstavovať zlatý stred pre túto kardio aktivitu. Aj keď sú teploty razantne nižšie (spolu s našou vôľou ísť behať), zahriať sa vieš veľmi rýchlo, kedy už nebudeš badať chladný vzduch, iba radosť z behu. ☺ 

Výhodou je aj nižšia frekventovanosť tvojich obľúbených bežeckých trás. Samozrejme, nesmieme zabúdať na to, že jeseň je vizuálne asi tým najkrajším ročným obdobím. Okrem zlepšenej kondičky a nálady si tak ešte budeš užívať nádherné prírodné scenérie. Jeseň je takisto časom, keď sa spoločenský kalendár zvykne utíšiť, koná sa menej rozptýlení, čím sa naskytuje príležitosť začať pravidelne a nerušene športovať. Ranný beh na jeseň tiež naštartuje metabolizmus, zvyšuje produktivitu počas dňa, buduje disciplínu, dovoľuje vychutnať si pokoj a ticho pred denným zhonom a zlepšuje spánok. A to najlepšie na záver? Za odmenu sa môžeš potešiť horúcim čajom, kávou alebo čokoládou, dať si kúpeľ a cítiť zadosťučinenie, že si aktívne naštartoval/a deň. 

Je však dôležité, najmä v tomto počasí, myslieť na správne bežecké oblečenie. Poriadna jesenná obuv pre bežcov je základ pre pohodlný a bezpečný zážitok z behu. Nemusíš si ale hneď kupovať novú výstroj. Služba Shareo sprostredkováva prenájom oblečenia, ktoré by sa ti práve mohlo zísť. 

A ak nie si fanúšikom behania, prečo neskúsiť bicyklovanie? Jesenné dni sú perfektné na užívanie si tejto aktivity. Ak nedisponuješ vlastným, môžeš skúsiť ekonomický prenájom bicyklov. Požičovňe bicyklov zvykne ponúkať široký výber produktov do každého počasia i terénu, kde si každý príde na svoje.

Indoorové aktivity

Nedá sa ísť práve von? Nevadí! V interiéri sa dá čas využiť rovnako bohato ako v exteriéri. Čo sa týka športu, kedy najlepšie začať s posilňovňou ako práve na jeseň? Po lete nastal čas organizácie a vytvorenia si zdravých návykov. Ešte si v predstihu a stíhaš nabehnúť na rytmus včas, počas zimy to bude už len ťažšie! 

Skvelý pohyb harmonizujúci telo i ducha sú yoga a pilates, poriadne sa zapotíš aj pri aktivitách ako lezenie, funkčný tréning, fitness, tanec, zumba, bojové umenia, box, crossfit, GAP, spinning, squash, futsal a podobne.

Nezabudni aj na kultiváciu tela po fyzickej námahe. Počas sychravých jesenných dní padne ako balzam na dušu masáž či kombinácia sauna a studená voda, ktorá má tiež fantastické zdravotné účinky, ako je zlepšenie imunity, krvného obehu a mnoho ďalších.

Pre tých hravejších existujú zariadenia ako jumping, kde sa vyblázniš ako dieťa skákaním na trampolínach, ,,escape room“ (úniková miestnosť), kde využiješ svoje analytické schopnosti a tímovú spoluprácu, či laser game, kde zase eliminuješ protihráčov laserovou zbraňou. Áno, budeš sa cítiť ako Skywalker. A aj sa poriadne nabeháš, je to celkom intenzívna aktivita. Avšak varujeme – hrozí zvýšenie adrenalínu a krvného tlaku! Novou futuristickou zábavkou je tiež virtuálna realita, ktorá ti zabezpečí pôsobivo reálny digitálny zážitok. Prípadne si milovníkom motorového sveta? Potom budú motokáry a preteky tvojou ideálnou jesennou činnosťou. Tí, čo majú radi akciu na vlastnej koži (a to doslova) sa nájdu zase v aktivitách ako airsoft a paintball. Aj stará dobrá klasika ako bowling, ping pong a billiard príjemne spestria pochmúrnejšie dni. 

Avšak zábavu nemusíš hľadať inde, aj tvoj vlastný útulný príbytok vie zastrešiť rôzne aktivity na doma. Kreatívne duše môžu chytiť štetec do ruky a vypustiť emócie na biele plátno. Kreslenie? Písanie? Áno! Jesenné dni sú ideálnym priestorom pre realizáciu všetkých kreatívnych výmyslov. Alebo konečne nastal čas prečítať tú knihu, čo ti zapadá prachom? Začať online kurz, ktorý dlho odkladáš? Prípadne spraviť veľké jesenné upratovanie domácnosti a aplikovať zásady minimalizmu do života? A čo také posilňovanie doma? Možnosti sú neobmedzené. 

Aktivity na doma pre deti a jesenné prázdniny

V letných dňoch je vybrať aktivity pre tých najmenších veľmi jednoduché. No čo v tých zvyšných mesiacoch? Niektoré zábavné jesenné aktivity pre deti môžu zahŕňať vytváranie umeleckých diel z opadaných listov, gaštanov a šišiek, triedenie jesenných plodov a ich modelovanie s plastelínou, zdobenie tekvíc na rôzne spôsoby, vytváranie skladačiek a origami, lúskanie orechov (prekvapivo hypnotizujúca činnosť pre deti), originálne jesenné puzzle, dierovanie listov a vytváranie koláží či listových reťazí. Nikdy neomrzí klasika ako postavenie si bunkra v obývačke, namaľovať si tváre na bláznivé spôsoby, vyhrabať spoločenské hry či zamestnať sa na hodiny modelovaním cesta na hranie. 

Prázdniny tento rok trvajú od 28.10.-31.10.2022., no keďže 1.11. je Sviatok všetkých svätých, škola začína až 2.11.2022. Čo znamená kopec času s vašimi ratolesťami! Ako spoločné aktivity si môžete naplánovať sochy (alias freeze dance) s použitím playlistu detských pesničiek, karaoke alebo tanečnú súťaž, upiecť si spoločne obľúbený koláč, obliecť sa do kostýmov a usporiadať Halloween party či zorganizovať formou módnej prehliadky vytriedenie vecí (napríklad pre charitu, prípadne ich ponúknuť na prenájom). 

Omrzeli vašich najmenších ich hračky? Otvorili sme sekciu požičovne hračiek, vďaka ktorej sa vyjašia do sýtosti. Vy im tak zabezpečíte skvelý program bez toho, aby ste museli mínať na nové produkty, ktoré by o chvíľu skončili odhodené v kúte. 

Prajeme vám veľa zábavy a aktívne prežitie jesenných dní v tej najlepšej energii a harmónii! 

Shareo tím

Najnovšie blogy

Požičaj si a prenajmi

V Shareo môžeš byť na dvoch pozíciách naraz. Speňaž to, čo ti leží doma a ušetri požičaním si toho, čo práve potrebuješ