Horúcim dňom definitívne odzvonilo, príroda začína maľovať svoje najpôsobivejšie každoročné umelecké dielo a my môžeme privítať obdobie transformácie. Spolu s meniacimi sa farbami nastáva aj príprava prírody na zimný spánok. A rovnako by mala začať aj v tvojej záhrade. Práce v záhrade na jeseň sú totiž esenciálne na zachovanie jej dlhodobého zdravia. Ako teda na to? 

Príprava záhrady na zimu - upratovanie v plnom prúde

Čas tiká a mrazivé dni sa nezadržateľne blížia. Nenechaj jesenné upratovanie na poslednú chvíľu, pre tvoju záhradu už môže byť príliš neskoro. Kde vôbec začať? 

Upratovanie zaháj zberom opotrebovaného rastlinného materiálu, ako sú choré a odumreté listy a rastliny alebo staré ovocie a zelenina, tak zabezpečíš nepretržitý prísun kyslíka pre tvoj trávnik. Počas jesene rastliny a stromy upadajú do vegetačného pokoja, aby sa chránili pred chladom, a preto je vhodné ich prerezávať, aby na konci zimy intenzívnejšie kvitli. Teraz je tiež najlepší čas na výsadbu nových cibuľovín a ovocných stromov, ktoré môžu na jar vyraziť naplno, čo je prípadom rôznych odrôd kríkových ruží. Tieto krásky vydržia chlad a budúci rok ťa potešia bohatým rozkvitnutím. Výbornou voľbou pre záhradné dekorácie sú tiež zimné trvalky. Tieto krásne rastliny sú veľmi odolné voči poveternostným podmienkam, majú dlhodobý životný cyklus a skoré kvitnutie.

Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zohľadniť, je zazimovanie závlahového systému, pretože ten by mohol byť poškodený nízkymi teplotami pod bodom mrazu:

- uzavri prívod vody do závlahového systému,

- ochráň hlavný ventil systému pred zamrznutím tak, že ho obalíš izoláciou, 

- vypusti potrubia a postrekovače a uisti sa, že sú bez vody, aby nedošlo k ich prasknutiu.

Ďalej je dôležité vyčistiť podlahy, vonkajšie steny a ploty, aby sa hmyz či pavúky nemohli ukrývať pred chladom. Dážď a nízke teploty môžu poškodiť aj tvoj záhradný nábytok, preto ho špeciálne zabezpeč v období, keď sa bude menej používať. Náradie a nábytok riadne ulož a zakry, aby sa nepoškodili v dôsledku nepriaznivého počasia. Ak ti chýba materiál, ktorý by sa ti práve zišiel na práce v záhrade, prípadne ním disponuješ a chcel/a by si ho prenajať, môžeš využiť službu Shareo.

Nezabudni na zazimovanie rastlín

Príprava tvojej záhrady na hibernáciu zahŕňa niekoľko krokov. Aby sme ti to zjednodušili, spísali sme krátky manuál, ako na to.

Ako zazimovať jahody

Po zbere posledných letných plodov jahôd odrež rastliny asi 7-10 cm od zeme. Odstráň všetky odumreté či choré listy, môžu sa totiž stať živnou pôdou pre rôzne druhy plesní, chorôb a mikroorganizmov. Dôležité je tiež udržiavať okolie rastlín bez buriny. Hnojenie po odrezaní pomôže rastlinám posilniť sa pred tým, ako prejdú do vegetačného pokoja. To by sa malo vykonať v dostatočnom predstihu pred prvými mrazmi. Aplikovať vrstvu smrekových vetvičiek poskytne jahodám skvelú ochranu pred mrazom a navyše im pridá lepšiu arómu v nasledujúcej sezóne. Môžeš využiť aj mulčovaciu kúru a prikrytie textíliou. Jahody potrebujú vodu na udržanie koreňového systému, preto ich priebežne zalievaj, dostatok vlahy ti v nasledujúcej sezóne prinesie bohatšiu úrodu.

Zazimovanie kríkových ruží 

O ruže je nutné postarať sa ešte pred príchodom mrazov tak, že mierne zrežeš ich hornú časť, výrazný rez sa robí až na jar. Zbav sa zlomených a chorých výhonkov a skráť ich na cca tretinu ich dĺžky. Ak rastliny trpia chorobami, je vhodné aplikovať vrstvu postreku. Nakopcovaním zeminy či mulčovacej kôry do asi 20-30 cm ochrániš ruže pred mrazom. Odporúča sa zakryť kríky čečinou a kompostom, ktoré rovnako pomáhajú ochrániť vegetáciu pred nízkymi teplotami. 

Stromčekové ruže odviaž od podpery, ohni k zemi a zasyp kompostom, prípadne môžeš obaliť korunu bielou netkanou textíliou alebo jutou. Rozhodne na ochranu nepouži plast a iné nepriedušné materiály.

Ako zazimovať trávnik 

Najvyšší čas na zazimovanie trávnika? Približne v polovici októbra, kedy začínajú opadávať listy. Začni so zberom starého lístia, vetvičiek a kôry. Na zničenie trvácich burín môžeš použiť herbicíd. Využi príležitosť naposledy pokosiť trávnik a pridať hnojivo zabraňujúce plesniam (napr. draselné), ktoré dodá pôde vlahu a bude pôsobiť ako ochrana pred mrazmi. Okrem toho, že poskytne tráve živiny, pomôže jej v budúcom roku rásť silnejšie. Sprav tak najneskôr koncom októbra. Posledné pokosenie by sa nemalo nechať na obdobie, kedy klesne teplota pod 7 stupňov. Kosačku nastav na strednú výšku, určite nie najnižšiu, nakoľko tráva už nerastie tak rýchlo a nízka výška znamená vyššie riziko podľahnutiu mrazom. Jeseň je tiež ideálny čas na vertikuláciu trávnika. Po nej sa môžeš pustiť do dosievania zmesou jemného piesku a osiva, čo má za následok vyživenejšiu štruktúru pôdy. Navyše zabezpečíš vyšší stupeň ochrany nových výrastkov.

Starostlivosť o záhradu za každého počasia

V závislosti od mesiaca alebo ročného obdobia sa menia aj požiadavky na starostlivosť o záhradu. Prirodzene, počasie je základným faktorom, ktorý nám poskytne usmernenia, akú starostlivosť jej musíme dopriať. 

Prežitie mrazov už máme pod palcom. Čo ďalej? Po chladných mesiacoch príde jar, najplodnejšie obdobie pre záhradu (ak sa jej v predchádzajúcich mesiacoch venovala potrebná starostlivosť). Rastliny začni polievať opatrne - dávaj pozor, aby sa ,,neutopili“. Najlepší čas na zalievanie vegetácie je hneď ráno. Orež kríky, ktoré už odkvitli. Využi príležitosť na presadenie kvetov, ktoré potrebujú mierne teploty. Pre popínavé rastliny vytvor novú oporu, ktorá podporí ich rast. Trávnik by sa mal kosiť pravidelne v závislosti od rýchlosti rastu.

Pre tých, ktorí disponujú bazénom – je čas ho odkryť, vyčistiť a vydezinfikovať vodu. 

S príchodom leta sa teplomer šplhá na vyššie teploty. Čo to môže znamenať pre tvoju záhradu? Bez potrebnej starostlivosti by mohla vyschnúť a byť napadnutá rôznymi škodcami. Trávnik by sa mal preto zavlažovať na dennej báze, pričom je potrebné vždy udržiavať dobrú vlhkosť pôdy. Odstráň zvädnuté kvety a vyber cibuľky z pôdy. Presaď letné kvitnúce trvalky. Teraz nastal čas na výsadbu v jeseni a na zimu kvitnúcich druhov. Rastliny, ktoré boli premiestnené do exteriéru, by mali byť zatienené. Trávnik kos raz týždenne a na obnovu živín použi hnojivo. Skrášľuje tvoju záhradu jazierko? Leto je vhodným momentom na pridanie nových rastlín do neho.

Čo je však najdôležitejšie zo všetkého? Nezabudni sa tešiť zo svojej záhrady, venovať jej energiu, precízne analyzovať vzniknuté situácie a čeliť každej novej sezóne s väčšou znalosťou a motiváciou rásť. A potom bude rásť do plnej krásy aj tvoja vegetácia. ☺

Shareo tím

Najnovšie blogy

Požičaj si a prenajmi

V Shareo môžeš byť na dvoch pozíciách naraz. Speňaž to, čo ti leží doma a ušetri požičaním si toho, čo práve potrebuješ