Pasívny príjem. Výraz, ktorý na nás čoraz častejšie vyskakuje zo všetkých možných strán. Ešte ho nemáš? A čo to vlastne je a prečo aj teba môže spasiť? 

Väčšina ľudí si pod pojmom ,,príjem“ predstavuje istú formu práce. No pasívny príjem sú peniaze, ktoré zarobíš, aj keď práve nepracuješ. Takýto príjem ti môže pomôcť zaplatiť výdavky, splatiť pôžičku, vyhrabať sa z dlhu na kreditke, ušetriť na dôchodok, alebo dosiahnuť iné ciele v oblasti osobných financií.

Pasívny príjem je definovaný ako príjem, ktorý si vyžaduje minimálne úsilie na zarábanie. Ak napríklad investuješ nejaké peniaze a tvoja investícia sa zhodnotí, ide o pasívny príjem. Ak vytvoríš niečo digitálne (napríklad video, song, článok či kurz) a dostaneš peniaze zakaždým, keď si to niekto pozrie, ide o pasívny príjem. Asi najznámejší pasívny príjem má podobu prenájmu nehnuteľností, áut a iných hnuteľných vecí.

Ako funguje pasívny príjem?

Keďže žijeme v rýchlej dobe s mnohými aktivitami a možnosťami, kto by si už nechcel vybudovať pasívny tok príjmu, ktorý funguje, zatiaľ čo si užívaš život? Dobrou správou je, že na spustenie toku takéhoto príjmu nepotrebuješ veľkú hromadu peňazí. Vie ti postačiť dobrý nápad a šikovné využitie prostriedkov, ktoré máme dnes k dispozícii. Ak máš istý kapitál, ktorý len leží na sporiacom účte, umiestni ho niekam, kde bude zarábať viac peňazí. A ak už vlastníš majetok, ktorý plne nevyužívaš, ale mohol by sa zísť iným ľuďom, si na správnej adrese.

Pasívny príjem môže byť skvelým spôsobom, ako pomôcť vygenerovať pravidelný bočný príjem, či na každý mesiac trochu extra peniažkov. Môže ti dodať istú finančnú rezervu, ak sa náhle staneš nezamestnaným, alebo ak si chceš dopriať voľno od zamestnania.

Rastlinka vyrastajúca z bankovky

Pôvab pasívneho príjmu je v skutku lákajúci. Ak ťa myšlienka zarábania peňazí v spánku nevzrušuje, skontrolovali by sme ti pulz. Alebo akoby povedal finančný magnát Warren Buffett: ,,Ak nenájdeš spôsob, ako zarobiť peniaze počas spánku, budeš pracovať až do smrti."

A to už neznie tak lákavo. Ako teda získať ten sladký pasívny príjem bez nutnosti pracovať pre zamestnávateľa?

1. Prenájom

Alebo inými slovami – mágia cirkulárnej ekonomiky.

Cirkulárna, resp. zdieľaná ekonomika pretvorila podobu, akou spotrebúvame tovary a služby. Už známe platformy zdieľanej ekonomiky ako Uber, Airbnb a podobne ponúkajú spôsoby, ako môžu ľudia zarábať peniaze podľa vlastných podmienok zdieľaním vecí, ktoré v daný moment nevyužívajú. Vytvárajú priestor pre zarábanie peňazí vďaka veciam, ktoré vlastníme a môžeme ich posunúť druhým ľuďom. Ak ale nedisponuješ práve voľným bytom či izbou, existuje iné riešenie. A tu prichádzame na scénu my. 

Životné náklady neustále rastú a stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako vygenerovať ďalší typ príjmu. Dodatočné peniaze pochádzajúce z prenájmu môžu pôsobiť ako záchranný čln v ťažkých časoch, ktorým momentálne čelíme v súvislosti s pandémiou, alebo sa v niektorých prípadoch môžu dokonca zmeniť na plnohodnotný príjem, ktorý pokryje výdavky. 

Shareo je skvelý spôsob, ako si môžeš takýto príjem zabezpečiť. 

Umožní ti prenajímať, požičiavať si a zdieľať nedostatočne využívané predmety, na ktoré by sa inak zbieral prach. Máš doma športové a rekreačné vybavenie, ktoré takmer nikdy nepoužívaš? Garáž plnú domáceho náradia a záhradnej techniky? Alebo šatník plný oblečenia, ktoré si si na seba dal/a iba párkrát? Namiesto toho, aby tieto veci nečinne ležali skladom, môžu byť v obehu a zarábať ti peniaze.

Je tiež relatívne rýchle a jednoduché naspäť zarobiť peniaze, ktoré boli minuté na nákup vecí. Napríklad, ak vlastníš vec v hodnote 50 EUR a požičiaš ju za 7 EUR na deň, bude ti trvať iba cca týždeň, kým získaš späť jej kúpnu hodnotu!

Graficky znázornená rovnováha medzi ekológiou a peniazmi

2. Sporiaci účet s vysokým výnosom

Investovanie do vysoko výnosného vkladového certifikátu (CD) alebo do sporiaceho účtu s vysokým výnosom môže byť jednoduchým spôsobom, ako získať ďalšie zvýšenie úspor. Nebude to zatiaľ terno, ale je to jednoduchý spôsob, ako spraviť prvý krok k pasívnemu príjmu.

Zvyčajne je online banka výhodnejšia ako lokálna banka. Pokiaľ je tvoja banka podporovaná FDIC a v rámci limitov, tvoja istina je v bezpečí. Investícia do CD alebo sporiaceho účtu je teda asi najbezpečnejší výnos, aký môžeš nájsť. 

Riziko spočíva v tom, že tento výnos môže blednúť v porovnaní s infláciou, ktorá poškodzuje kúpnu silu tvojich peňazí. CD alebo sporiaci účet však prinesie lepšie výnosy ako držanie peňazí v hotovosti alebo na neúročenom bežnom účte, kde sa nezhodnocujú.

3. Dividendové akcie

Akcionári spoločností s dividendovými akciami dostávajú od spoločnosti výplatu v pravidelných intervaloch. Spoločnosti vyplácajú hotovostné dividendy štvrťročne zo svojich ziskov a všetko, čo musíš urobiť, je vlastniť akcie. Dividendy sa vyplácajú za podiel akcií, takže čím viac akcií vlastníš, tým vyššia je tvoja výplata.

Keďže príjem z akcií nesúvisí so žiadnou inou činnosťou ako s počiatočnou finančnou investíciou, vlastníctvo akcií s dividendovým výnosom môže byť jednou z najpasívnejších foriem zarábania peňazí. Peniaze sa jednoducho vložia na tvoj maklérsky účet.

Samozrejme, pri takomto type investícií je dôležité správne si vybrať. Napríklad spoločnosti, ktoré vydávajú veľmi vysoké dividendy, ich nemusia byť schopné udržať dlhodobo. Je dôležité si pred investíciou dobre preskúmať danú spoločnosť. 

Existujú ale spôsoby, ako investovať do akcií s výnosom dividend bez trávenia obrovského množstva času hodnotením spoločností. Odporúča sa použiť fondy obchodované na burze alebo ETF. ETF sú investičné fondy, ktoré držia aktíva, ako sú akcie, komodity a dlhopisy, ale obchodujú ako akcie. ETF tiež diverzifikujú tvoje držby, takže ak jedna spoločnosť zníži svoju výplatu, neovplyvní to príliš cenu alebo dividendu ETF. 

ETF sú ideálnou voľbou pre nováčikov, pretože sú ľahko pochopiteľné, vysoko likvidné, lacné a majú oveľa lepšie potenciálne výnosy z dôvodu oveľa nižších nákladov ako podielové fondy.

4. Investičné fondy do nehnuteľností - REITs 

REIT je realitný investičný fond, čo je názov pre spoločnosť, ktorá vlastní a spravuje nehnuteľnosti. REIT si môžeš kúpiť na burze rovnako ako akúkoľvek inú spoločnosť alebo dividendové akcie. 

Tak ako dividendové akcie, aj samostatne kúpené REIT môžu byť rizikovejšie ako vlastníctvo ETF pozostávajúceho z desiatok akcií REIT. Fond preto poskytuje okamžitú diverzifikáciu a je zvyčajne oveľa bezpečnejší ako nákup jednotlivých akcií – a stále dostaneš peknú výplatu.

Pri REIT vzniká rovnaké riziko ako pri dividendových akciách – budeš si musieť vybrať vhodné REIT. A analyzovať každú z firiem, do ktorej sa oplatí investovať, to môže byť časovo náročný proces. A hoci ide o pasívnu činnosť, môžeš prísť o veľa peňazí, ak nevieš ako na to. A ako pri každej akcii, aj tu môže cena krátkodobo veľmi kolísať.

Priečelie troch domov

5. Dlhopisy

Rebríček dlhopisov je séria dlhopisov, ktoré sú splatné v rôznych časoch v priebehu rokov. Rozložené doby splatnosti ti umožňujú znížiť riziko reinvestície, čo je riziko reinvestovania tvojich peňazí, keď dlhopisy ponúkajú príliš nízke úrokové platby.

Dlhopisový rebríček je klasická pasívna investícia, ktorá oslovuje najmä dôchodcov a čoskoro dôchodcov už roky. Môžeš napríklad začať s dlhopismi na jeden rok, tri roky, päť rokov a sedem rokov.

Avšak zatiaľ čo štátne dlhopisy sú kryté federálnou vládou, podnikové dlhopisy nie, takže v prípade zlyhania spoločnosti môžeš prísť o istinu. Inteligentným riešením je vlastniť veľa dlhopisov, aby sa diverzifikovalo a eliminovalo riziko, že jeden dlhopis poškodí tvoje celkové portfólio. A ak celkové úrokové sadzby stúpnu, mohlo by to stlačiť hodnotu tvojich dlhopisov.

Kvôli týmto obavám sa mnohí investori obracajú na dlhopisové ETF, ktoré poskytujú diverzifikovaný fond dlhopisov, ktorý môžeš nastaviť do rebríčka, čím sa eliminuje riziko, že jeden dlhopis poškodí tvoje výnosy.

6. Lending Club

Ďalší spôsob, ako vytvoriť pasívny príjem, je peer-to-peer platforma pôžičiek Lending Club, ktorá umožňuje investorom diverzifikovať svoje aktíva investovaním do rôznych typov úverov. Lending Club umožnuje požičiavať peniaze ľuďom a skupinám hľadajúcich financovanie. Typ pôžičiek, ktoré si vyberieš, bude určovať návratnosť tvojej investície a vystavenie riziku.

Všetko, čo musíš urobiť, je investovať minimálne 25 EUR do jednej pôžičky. Potom sa tvoja investícia spojí s ostatnými investormi, aby sa vytvorila celá suma úveru. Po vykonaní počiatočnej investície začneš zarábať pasívny príjem zo splátok dlžníkov. Keď dlžník splatí svoj úver, budeš dostávať mesačné splátky úrokov. Keďže ide o platformu na poskytovanie pôžičiek typu peer-to-peer, si v podstate veriteľom, čo znamená, že inkasuješ istinu a úroky. Po splatení si môžeš vybrať, či chceš svoje prostriedky vyplatiť alebo reinvestovať do iných pôžičiek Lending Club.

7. Referencie

Veľké množstvo spoločností ako napríklad Revolut Bank, Paypal a podobne majú referenčné programy, ktoré vyplácajú hotovosť za každého priateľa, ktorého zaregistruješ. Všetko, čo musíš urobiť, je poslať daný odkaz priateľom, čakať kým sa zaregistrujú a splnia zvyčajne veľmi jednoduché podmienky spoločnosti. 

Hrsť bankoviek

8. Reklamy

Ak prevádzkuješ webovú stránku, grafické reklamy ako Google Adsense môžu byť spôsobom, ako zarobiť pár pasívnych eur na návštevnosti. Suma samozrejme závisí od objemu návštevnosti webovej stránky a od demografických údajov tejto návštevnosti.

9. Worthy Bonds

Tieto dlhopisy malých podnikov platia 5% úrok a môžeš si ich kúpiť len za cca 10 eur za kus. Dlhopisy sa používajú na financovanie zásob alebo úverov zabezpečených aktívami pre malé podniky v USA. Tieto pôžičky sa považujú za bezpečnejšie ako iné osobné alebo obchodné pôžičky. Svoj úrok môžeš tiež automaticky reinvestovať a kedykoľvek vyberať bez sankcií.

10. MLM marketing

MLM alebo inak viacúrovňový marketingový program s aspektmi reziduálneho príjmu.

V programoch MLM sú účastníci samotnými tvorcami marketingu, preto sú odmeny veľmi lákavé. Peniaze pochádzajú z náboru druhých na predaj daných produktov pod tvojím účtom. Každá osoba, ktorú ,,najmeš“, ti dá určité percento z predaja, rovnako ako každá osoba, ktorú najme daný človek. Cieľom je vybudovať impérium predaja – avšak nie pyramídu. V tomto je zásadný rozdiel, na ktorý si treba dávať pozor. V MLM marketingu tok peňazí prúdi obojsmerne, nikto nie je na vrchole. 

druhej časti blogu sa pozrieme na ďalšie možnosti ako zarábať, zatiaľ čo máš nohy vyložené na stole. Stay tuned!

Shareo tím

Najnovšie blogy

Požičaj si a prenajmi

V Shareo môžeš byť na dvoch pozíciách naraz. Speňaž to, čo ti leží doma a ušetri požičaním si toho, čo práve potrebuješ